Succesvol met SEO: zo pak je het aan
Hoe pas je SEO toe? In het kort bestaat SEO uit een aantal onderdelen: een zoekwoordenonderzoek, content maken en optimaliseren en linkbuilding. Daarnaast is het ook belangrijk dat je website technisch op orde is.
1. Zoekwoordenderzoek
Voordat je gaat starten met het optimaliseren van de content van je website, voer je eerst een zoekwoordenonderzoek uit voor jouw doelgroep. Je onderzoekt welke woorden potentiële klanten gebruiken om diensten of producten te vinden die jij aanbiedt. Soms lijken bepaalde zoekwoorden heel erg vanzelfsprekend voor jou als expert. Maar dit zijn niet per se de woorden die jouw klant zal invoeren in Google. Daarnaast helpt een zoekwoordenonderzoek om gerelateerde woorden met een hoog zoekvolume op te sporen. Heb jij uiteindelijk jouw ideale zoekwoord gevonden? Check dan ook hoeveel concurrerende zoekwoorden er zijn. Is de concurrentie te hoog, dan is de kans erg klein dat je hoog in Google terechtkomt. Probeer hier dus een goede tussenweg in te vinden.
Handige tools voor zoekwoordenonderzoek:
2. Content maken en optimaliseren
Bedenk wat jouw doelgroep wil weten en interessant vindt. Je schrijft altijd als eerste voor je doelgroep, en niet voor Google! Gebruik het zoekwoord dat je in het zoekwoordenonderzoek gevonden hebt. Verwerk dit zoekwoord in de titel, tussenkopjes en in de inhoud van de alinea’s. Hierdoor zal Google jouw website in een relevante zoekopdracht tonen.
Let op: prop je teksten niet vol met zoekwoorden. Hierdoor verschijnt je website juist weer lager in Google. Is de tekst prettig om te lezen en komt jouw zoekwoord een paar keer in de tekst voor? Dan ben je goed bezig. Deel vervolgens je content door gebruik te maken van alle mogelijke online kanalen. Denk aan social media, e-mail, online platformen, en deel je content ook met collega’s. Google gebruikt externe links en andere signalen van online gebruikers om te bepalen of jouw pagina relevant is. Dus go for it!
Waar moet je op letten?
- Leesbaarheid
- Gebruik koppen in je tekst (H1, H2)
- Content gaat niet alleen om tekst, maar ook om video’s en afbeeldingen
- Zorg voor een goede meta-titel en meta-description van je webpagina
3. Linkbuilding
Simpel gezegd is linkbuilden het verkrijgen van links op andere websites (backlinks) die verwijzen naar jouw website. Wanneer een andere website naar jouw website linkt, ziet de zoekmachine dit als een ‘stem’ op jouw website. Je kan het vergelijken met het tv-programma The Voice of Holland: hoe meer stemmen, hoe beter dat is voor jouw website! Hiermee krijg je een hogere ranking in Google. Let er alleen wel op dat het altijd een relevante link betreft. Als jij bijvoorbeeld een artikel hebt geschreven over hoe je social media strategisch in kan zetten, dan heeft het geen nut om links van een loodgietersbedrijf te krijgen.
Waar moet je op letten?
- Maak gebruik van allerlei soorten links (van grote, maar ook kleine bedrijven)
- Maak gebruik van verschillende type links (blogs, klikbare afbeeldingen, links op een forum)
4. Techniek
Vergeet ook niet de technische kant: Google vindt het erg fijn als je website technisch goed in elkaar zit. Een technische sterke website presteert beter in zoekmachines. Dit betekent meer bezoek op je site en doorgaans meer omzet.
Waar moet je op letten?
- Laadt je website snel genoeg? Duurt het laden van een pagina te lang, dan heb je kans dat een bezoeker afhaakt.
- Is je website ook goed te zien op een mobiel (mobile responsive)?
- Zit je URL-structuur goed in elkaar?
- Maak je optimaal gebruik van interne links?
Tot slot
Het is goed om te weten wat SEO is: het doel van SEO is het verbeteren van de vindbaarheid van je website. Maar je wilt wel dat je bezoekers een reden hebben om weer terug te keren naar je website. Zorg er dus vooral ook voor dat de content jouw doelgroep raakt en aanspreekt!
Wil je graag verder aan de slag met SEO voor jouw bedrijf? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek!